Cara Nak Buat Kerabu Pucuk Paku

Masukkan 1 camca teh garam dan 2 camca teh gula atau secukup rasa. CARA MEMBUATNYA - Masukkan bahan2 tumbuk halus ke dalam periuk bersama santan pekat.


Pin Di Rojak Pecal Kerabu T Sumbat

2 ikat pucuk paku.

. RESEPI- 1 ikat pucuk paku- 1 mangkuk taugeh- 500g kerang- 1 biji bawang besar- 1 biji cili merah- 2 batang serai- 8 biji cili api hijau- 1 ibu jari belacan. Cara buat kerabu kerang pucuk paku. Lauk Pembuka Selera Memang Sedap Dan Mudah Nak Buat.

Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih. 250 gram taugeh 500 gram isi kerang dan pucuk paku yang telah dicelur. Sedap sungguh kerabu pucuk paku tauge dan kerang ni.

Garam dan gula secukup rasa. 2 sudu besar kerisik 6. Kalau nak buat perhiasan boleh lah.

Tumbuk atau kisar kering cili padi dengan belacan 2. Yang penting kena campur aduk semua bahan sehingga sebati dan secukup rasa. Seterusnya masukkan pula tauge ke dalam air yang tengah mendidih tadi.

2 ikat ulam raja. Ada ulam dan ada juga seafoodnya. Potong pucuk paku kecil-kecil.

Kalau dapat kerang segar dan besar-besar isinya lebih sedap. Kacau rata dan masak dengan api kecil hingga mendidih kacau sentiasa. Ewahhh Mempunyai pelbagai rasa seperti pedas masam masin dan manis sudah pastinya membuka seribu ruang selera.

Norhasliza Yusoff - May 28 2020. 2 batang bunga kantan. Setelah bertukar warna pucuk paku boleh ditoskan.

Pucuk paku ni kalau nak buat ulam pun sedap nak masak sebagai lauk pun sedap. Kalau nak buat lauk penambahan yang sedap dan boleh membuka selera boleh buat kerabu ni. 5 atau 6 biji bwg merah 5.

Kerabu ni antara makanan yang seakan ulaman yang ringkas je bahannya tapi rasa bukan main sedap. Ini sayur yang saya guna pucuk paku direbus layu taugeh rebus sekejap je dan bawang besar dimayang. Cili padi ikut selera nak pedas letak banyak 7.

Nak buat dia sedikit renyah tapi puas hati bila dah makan. Kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Kerabu Pucuk Paku Taugeh dan Kerang sebagai pembuka selera anda semasa berbuka nanti. Memang sedap dan padu.

2 atau 3 sudu pati santan Cara-caranya. Kali ni Admin nak share satu hidangan yang mudah dan boleh ratah macam tu sahaja tau. 1 biji bawang besar dihiris 2sb kerisik.

Cara Mudah Tanam Serai Bila Bertunas Berakar Boleh Tanam Terus. Masukkan santan garam gula sedikit budu dan cuka sebagai perasa. Kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Kerabu Pucuk Paku Taugeh dan Kerang sebagai pembuka selera anda semasa berbuka nanti.

250 gram taugeh 500 gram isi kerang dan pucuk paku yang telah dicelur. Nak Buat Kerabu Pucuk Paku Gaul Isi Ikan Ini Resipinya. Terima kasih Noor Baini Bakar untuk perkongsian resipi Kerabu Pucuk Paku Kerang ini.

Jom cuba resepi kerabu pucuk paku tauge dengan kerang. Anda boleh cuba kerabu kerang pucuk paku ni. Kemudian masukkan pucuk paku ke dalam air yang tengah mendidih selama lebih kurang tiga ke empat minit sehingga ia bertukar warna.

RESIPI KERABU PUCUK PAKU BERSANTAN Mat Gebu 2282017 120000 PM. 10 biji cili padi juga ditumbuk. Resepi Kerabu pucuk paku senang nak buat resepi mudah dan sedap ratah macam tu jerr pun sedapBahan-bahan 1ikat pucuk paku2ekor ikan selayangBawang merahLada.

Pucuk paku ni memang sedap di makan kalau tahu pilih cara masakan yang sesuai. Jom lihat resipi lengkap yang dikongsikan oleh Nor Haida di bawah. Taugeh semangkuk celur 3.

Pucuk paku Dicelur Sedikit belacan Ditumbuk 2 biji cili merah Ditumbuk. Sedap dapat makan kerabu untuk hari ini. Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam pucuk paku yang telah dicelur.

1 ikat pucuk paku celur 2. Nak ratah atau makan dengan nasi cukup nikmat. Contohnya seperti resipi yang dikongsikan oleh Redza Rosida di Facebook ni.

2 biji cili merah juga ditumbuk. Kerabu pucuk paku yang sangat mudah di sediakan boleh jadi penambah selera waktu makan. Kerabu ni sedap kalau ada rasa masam-masam sikit.

Dah lah senang dibuat berkhasiat pula tu. Ok ini bahan-bahannya untuk membuat kerabu pucuk paku yang cepat dan membuka selera. 2 biji cili merah ditumbuk 10 biji cili padi boleh tambahkan kurangkan ditumbuk 2 biji limau nipis.

Terima kasih kepada Puan Hasniza Hassan kerana berkongsi resepi sedap ini. Tumbuk isi ikan rebus bawang serai halia kelapa goreng hingga lumat. Masukkan taugeh kerang kerisik bahan-bahan hiris dan bahan tumbuk dalam mangkuk.

Cara Penyediaan Resepi Kerabu Pucuk Paku. Siang guna tangan dan patah-patahkan saja sebab kita nak buat kerabu perlukan bahagian yang lembut sahaja. Nak Copy Paste ke tu.

Kerang rebus dulu 4. Ratah satu besen pun pasti habis memang tak pandang kiri kanan. Suk chop jer tak tumbuk hihii.

Lepas tu kopek cengkerang dan ambil isinya. Masa siang pucuk paku jangan gunakan pisau nanti terpotng sekali bahagian yang dah keras. Mula-mula bersihkan kerang dan rebus dulu.

Baca nama saja dah buat rasa lapar belum lagi merasa sudah tentu menusuk ke hati. CARA PENYEDIAAN KERABU PUCUK PAKU KERANG.


Kerabu Pucuk Paku Comfort Food Food Luncheon


Hanieliza S Cooking Kerabu Pucuk Paku Vegetable Dishes Nyonya Food Malaysian Cuisine


Resepi Kerabu Pucuk Paku Resep Masakan Resep Masakan Sehat Masakan


Pin On Kerabu

No comments for "Cara Nak Buat Kerabu Pucuk Paku"